16 Mayıs 2012 Çarşamba

Korse

Korseye ilgi yeniden canlandı. Kendilerini daha dişi hissetmek isteyen kadınlar gardroplarında korseye de yer açıyorlar. Yeni bir yüzyıla girerken modada uzun yıllardan beri vazgeçilmeyen ne var diye baktığımızda birkaç ilginç obje karşımıza çıkar. Ancak vazgeçilemeyen şeylerin başında nedense güzel görüntü veren ama son derece rahatsız şeyler gelir. Mesela korse!

Belli dönemlerde zengin evlerin gardroplarında rastlayacağımız ilk ve en önemli içgiyim olan korse, şimdi yine dolaplarımıza girmiş durumda. Ünlü modacılar kolları sıvayıp koleksiyonlarına korse çeşitlerini katmaya başladılar bile. Korse nefes kesici bir giysi.

Ünlü isimler genç kızların bellerini bu sene iyice sıkacak görünüyorlar. Podyumlardaki bu akım aslında sokaklarda fark ettirmeden başlamıştı. Genç kızlar kemerlerini iyice sıkarak bel ölçülerinin olabildiğince dar görünmesini sağlıyorlar. Body - building'in doğuşu gibi işte size body - training. Tıpkı dövme ve piercing gibi body training'in de doğuşu New York'ta gerçekleşti. Ancak body training (bu sefer diğerleri gibi) sadece fetişistlerin tercihi değil, kadınların çoğunluğunun tercih ettiği bir şey oldu. Londra'da "torso modification" diye adlandırılan profesyoneller tarafından öğretiliyor ve gün geçtikçe taraftar topluyor. Amaç, bir genç kızın belini bulmak ve vücudunda yapılacak değişiklerden zevk almak. Yöntem, aylarca gitgide sıkılaşan korseler takmak. Başlangıç en az 6 cm çapında bir korseyle oluyor. Düzenli olarak bağlar sıkıldıkça, belin boyu gitgide küçülüyor; mideyi yukarı doğru, ince bağırsağı da aşağı doğru itmeye zorlayarak...

Elbette body training bu tür diğer disiplinler kadar tehlikeli. Geçen yüzyıllardaki kokoş (rüküş, şıngır şıngır) kadınlar zamanla yok oldular. Onlar karaciğerlerini yavaş yavaş, yanlardan delerek öldürmüşlerdi. Aynı şekilde korseler dolaşım sistemi için de yeteri kadar tehlikeli olabiliyor. Daha da kötüsü mideyi herhangi bir şekilde şişirebilecek tüm maddeler yasaklanmış oluyor. Paris'teki Cadolle mağazası beş nesildir korse imal ediyor. Üstelik özellikle Avrupa'nın jet sosyetesine. Bu sıralar mağazanın müşteri potansiyelinde canlanma, tazelik ve yeni modellere büyük bir ilgi olduğu görülüyor. Bu ilgi de minimalist yıllardan sıkılmış, bıkmış kadınların özellikle güzel iççamaşırı sayesinde dişiliklerini tekrar bulmak istemelerine yoruluyor. Bir sene içinde korse satışları, fiyatlar yükselmesine rağmen, geride bırakılan seneye oranla dört kat arttı. Korse meraklısı hatta çılgını kadınların tüm istediği modayı; Dior, Lacroix ya da Galliano'nun koleksiyonlarını takip etmek değil. Bu tamamen kendi kendilerine çok özel bir hediye vermelerinden başka bir şey değil. Sloganları da "bir korsenin içinde sağlıklı bir vücut". Şimdi iki seçeneğiniz var. Ya içinize korse giyerek ya da korseden esinlenip hazırlanmış, aynı işlevi görecek kadar sert, son derece şık kıyafetler giyerek kendinizi kum saatine çevirmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder