28 Nisan 2012 Cumartesi

Pijama

Pijama, hafif, genellikle iki parçadan oluşan ve yatmak için giyilen bir giysidir. Pijama kelimesinin etimolojik kökeni Hintçeye dayanır. Hintçe Pajama kelimesinin esas anlamı, "Bacak Giysisi' olup, Güney ve Batı Asya'da, özellikle Hindistan'da erkekler tarafından giyilen, belden bir uçkurla bağlanan hafif kumaştan bir pantolon için kullanılır. Günümüzde pijama kelimesi genellikle gecelik eşanlamlısı olarak kullanılır.

Tarihçe

İngiliz sömürgecileri bu pantolon türü ile Hindistan'da tanıştı. 17. yüzyıl'ın ortalarında, hem ismi hem de giysi olarak kısa süreliğine moda haline geldiği Avrupa'ya geldi. Ancak bu kısa akımdan sonra pijamalar tekrar unutuldu. Britanya İmparatorluğu'nun sömürgesi Hindistan'la ticaretin arttığı 1870 yılından sonra, pijama yeniden Avrupa'ya geldi. Hafif pijama pantolonları ile birlikte bu sefer iliklenebilen, gömleğe benzeyen bir üst giyilirdi. Birinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar pijama, o zamana kadar erkekler tarafından da kullanımı yaygın olan uzun geceliklerin yerini almayı başarmıştı. Pijama malzemesi olarak, Avrupa'nın sömürgelerinden temin ettiği rahat pamuk ve ipek kumaşlar kullanıldı.
20. yüzyılı 30'lu yıllarında, kadınların hafif bir tatil giysisi olarak plaj pijaması giymeleri moda oldu.

Günümüzde pijamalar uzun paçalı geniş kesimli bir pantolonla uzun kollu bir üstten oluşur. Bu üst eski modellerden farklı olarak bugün çoğunlukla tişört kesiminde olup düğmesizdir. Pantolon ise elastik bir bel bandına sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder